... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Ο ρόλος της ισότητας των φύλων στην αναπτυξιακή συνεργασία ως διακριτή θεματική ενότητα στις Ευρωπαϊκές Ημέρες για την Ανάπτυξη (Βρυξέλλες, 15-16/6/2016)

ΣΧΕΤ.: α) Το από 4 Ιουνίου 2015 έγγραφό μας με θέμα "Η ισότητα των φύλων στο πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Ημερών για την Ανάπτυξη (Βρυξέλλες, 3-4/6/2015)":http://www.isotita.gr/index.php/news/2185 .

β) Το από 30 Οκτωβρίου 2015 έγγραφό μας με θέμα "Συμπεράσματα του Συμβουλίου Ε.Ε. για το Σχέδιο Δράσης για θέματα φύλου 2016-2020 στις εξωτερικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βρυξέλλες, 26/10/2015)": http://www.isotita.gr/index.php/news/2331 .

γ) Το από 26 Μαΐου 2016 έγγραφό μας με θέμα "Ρητή αναφορά στα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων στη σύνοψη των εργασιών της πρώτης Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Διάσκεψης": http://www.isotita.gr/index.php/news/2679 .

δ) Το από 9 Ιουνίου 2016 έγγραφό μας με θέμα "Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της ισότητας των φύλων στη Διακήρυξη των Ηγετών 79 αναπτυσσόμενων χωρών του πλανήτη": http://www.isotita.gr/index.php/news/2708 .

Σε συνέχεια των ανωτέρω τεσσάρων σχετικών εμπεριστατωμένων εγγράφων της Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Υποστήριξης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ., σας γνωρίζουμε ότι το διήμερο 15-16 Ιουνίου 2016 πραγματοποιήθηκε για δέκατη χρονιά η διεθνής διαδραστική συνάντηση υψηλού επιπέδου με τίτλο "Ευρωπαϊκές Ημέρες για την Ανάπτυξη" με διοργανώτρια αρχή τη Γενική Διεύθυνση Διεθνούς Συνεργασίας & Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η φετινή διοργάνωση ήταν αφιερωμένη στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης 2030 και συμμετείχαν εκπρόσωποι από 4.500 οργανισμούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και διεθνών οργανισμών και της ακαδημαϊκής κοινότητας από 154 χώρες.

Το σύνθημα της διοργάνωσης "Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης σε Δράση: ο Κόσμος μας, η Αξιοπρέπειά μας, το Μέλλον μας" κυριάρχησε στους πέντε άξονες του προγράμματος εργασιών: Άνθρωποι, Πλανήτης, Ευημερία, Ειρήνη, Εταιρικότητα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει να αναδείξει για ακόμη μία φορά τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επίπονη και επίμονη προσπάθεια για βελτίωση της ποιότητας ζωής του πληθυσμού του πλανήτη μέσω των δικτύων αναπτυξιακής συνεργασίας προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Η ισότητα των φύλων συμπεριλήφθηκε ως διακριτή θεματική ενότητα στον άξονα "Άνθρωποι", δεδομένου ότι αφενός αποτελεί τον πέμπτο από τους συνολικά δεκαεπτά Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και αφετέρου η διάσταση του φύλου διαπερνά το σύνολο των Στόχων. Ίσα δικαιώματα για γυναίκες και άνδρες σημαίνει περισσότερη ειρήνη και ευημερία στον πλανήτη. Η ισότιμη πρόσβαση ανδρών και γυναικών στους παραγωγικούς πόρους οδηγεί σε αύξηση της γεωργικής παραγωγής κατά 20-30% με αποτέλεσμα τη δυνητική προστασία 100-150 εκατομμυρίων ανθρώπων από την απειλή της πείνας παγκοσμίως.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης επισημαίνεται η υιοθέτηση Σχεδίου Δράσης 2016-2020 για την ένταξη της διάστασης του φύλου και την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών στο πλαίσιο της παροχής αναπτυξιακής βοήθειας από την Ε.Ε. προς τρίτες χώρες. Ζητήματα όπως η ψυχική και ψυχολογική ακεραιότητα του γυναικείου πληθυσμού, η πρόληψη και η εξάλειψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων επιβλαβών παραδοσιακών πρακτικών (π.χ. ακρωτηριασμός γυναικείων γεννητικών οργάνων και σύναψη γάμου σε παιδική ηλικία), καθώς και η προώθηση των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας μεταξύ της Ε.Ε., των 28 Κρατών-Μελών της και των υπόλοιπων χωρών του πλανήτη (σχετικό το ως άνω β΄ έγγραφο της Γ.Γ.Ι.Φ.).

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες για την Ανάπτυξη αφιέρωσαν τρεις δημόσιους διαλόγους σε θέματα φύλου:

- οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών στις αναπτυσσόμενες χώρες με την Επικεφαλής του UN WOMEN να συμπεριλαμβάνεται στο πάνελ των ομιλητών/-τριών (εάν η συμβολή των γυναικών στην οικονομία ήταν όπως αυτή των ανδρών, υπολογίζεται ότι το παγκόσμιο εισόδημα θα αυξάνονταν κατά 28 τρις δολλάρια ΗΠΑ ετησίως μέχρι το 2025): https://eudevdays.eu/sessions/building-win-win-partnerships-womens-and-girls-economic-empowerment

- κλιματική αλλαγή και αντιμετώπιση των κινδύνων από τις φυσικές καταστροφές (π.χ. το 90% του πληθυσμού των Νήσων του Σολομώντα στο Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό που επηρεάστηκε από πρόσφατη θεομηνία, ήταν γυναίκες, οι οποίες δεν γνώριζαν κολύμπι): https://eudevdays.eu/sessions/gender-climate-change-and-integrated-risk-reduction

- φύλο και γεωργική επιχειρηματικότητα στον αναπτυσσόμενο κόσμο (π.χ. το τηλεοπτικό πρόγραμμα της Τανζανίας με τίτλο Female Food Heroes με σκοπό την ανάδειξη της συμβολής των αγροτισσών στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας): https://eudevdays.eu/sessions/gender-and-agricultural-entrepreneurship .

Επιπλέον, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα εξειδικευμένων Προγραμμάτων με θέμα τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων με το μήνυμα The Right to Remain Uncut (διακόσια εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια επηρεάζονται από τη συγκεκριμένη πρακτική, εβδομήντα εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες είναι θύματα μόνο στην Ινδονησία, η εν λόγω επιβλαβής παραδοσιακή πρακτική κυριαρχεί σε 45 χώρες αλλά καταγράφεται μόνο σε 30), καθώς και καλές πρακτικές παροχής αναπτυξιακής βοήθειας στον γυναικείο πληθυσμό χωρών της Αφρικής και της Ασίας.

Το πρόγραμμα εμπλουτίστηκε με πολιτιστικές εκδηλώσεις από τις οποίες ξεχωρίζουμε τις κάτωθι:

- βίντεο του Προγράμματος Ορχιδέα/Orchid Project συνολικής διάρκειας 57 δευτερολέπτων για την ευαισθητοποίηση και τη δραστηριοποίηση όλης της κοινωνίας κατά του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων: https://eudevdays.eu/sessions/tipping-scale-female-genital-cutting

- έκθεση ζωγραφικής με τον τίτλο "Μαραμένα Λουλούδια" για το ειδεχθές φαινόμενο της δολοφονίας γυναικών στο Μεξικό και την ατιμωρησία των δραστών με τη μνήμη να αποτελεί το μόνο ισχυρό όπλο καταδίκης των γυναικοκτονιών, πεπρωμένο και τραγωδία συνάμα:

- έκθεση φωτογραφίας με τον τίτλο "Στόχοι για τα Κορίτσια μετά το 2015: Κέρδος, Ήττα ή Ισοπαλία;":

Αξίζει να επισημανθεί ότι στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών για την Ανάπτυξη 2016 διοργανώθηκαν ξεχωριστές εκδηλώσεις αναφορικά με τα αποτελέσματα της πρώτης Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Διάσκεψης (σχετικό το ως άνω γ΄έγγραφο της Γ.Γ.Ι.Φ.) και με τη θεσμοθετημένη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ομάδα Χωρών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (σχετικό το ως άνω δ΄έγγραφο της Γ.Γ.Ι.Φ.). Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στην 31η Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ε.Ε. - Α.Κ.Ε. (Windhoek, Ναμίμπια, 13-15/6/2016) υιοθετήθηκε Επείγον Ψήφισμα κατά της ατιμωρησίας για περιπτώσεις βιασμών και βίας κατά των γυναικών και των παιδιών στις ένοπλες συγκρούσεις: http://www.europarl.europa.eu/intcoop/acp/2016_namibia/pdf/1082855en.pdf .

Η συγκεκριμένη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Υποστήριξης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ. εντάσσεται στο θεματικό πεδίο "Θεσμικοί Μηχανισμοί για την Ισότητα των Φύλων" και υλοποιείται στο πλαίσιο αξιοποίησης όλων των εργαλείων στον αγώνα για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: