... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Σε αυτό το χωριό βάζουν με το Ζόρι τις Γυναίκες να παντρεύονται μεταξύ τους

Σύμφωνα με το έθιμο της φυλής Kurya, οι νέες γυναίκες παντρεύονται ηλικιωμένες γυναίκες αντί για άνδρες! 

Αυτό το περίεργο έθιμο ασκείται σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Nyamongo που βρίσκεται στην επαρχία Mara της βόρειας Τανζανίας. Μην συγχέετε αυτό το παράξενο έθιμο με τους γάμους ατόμων του ιδίου φύλου στην Δύση.

Υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις υπό τις οποίες οι νεαρές γυναίκες παντρεύονται τις μεγαλύτερες ομολόγους τους.

Παλιά οι γυναίκες πρέπει να είναι είτε χήρες είτε διαζευγμένες. Μια ηλικιωμένη γυναίκα με παιδιά επιτρέπεται να παντρευτεί, αν όλοι οι γιοι και οι κόρες της είχαν παντρευτεί και είχαν φύγει από το σπίτι. Επίσης, οι γυναίκες πρέπει να δώσουν προίκα για να παντρευτούν τα νεαρά κορίτσια.

Ο σκοπός αυτού του μοναδικού εθίμου είναι να διατηρηθεί το βιοτικό επίπεδο των γηραιότερων γυναικών, καθώς οι γάμοι παρέχουν ασφάλεια στις μόνες ηλικιωμένες γυναίκες και τις περιουσίες τους στο χωριό.

Μετά το γάμο, οι γυναίκες ζουν, μαγειρεύουν, εργάζονται και μεγαλώνουν τα παιδιά μαζί.

Μπορούν να μοιράζονται το κρεβάτι, αλλά δεν επιδίδονται σε σε ξ.επαφές μεταξύ τους. Οι νεαρές γυναίκες επιτρέπεται να επιλέγουν άνδρες για συvουσία.

Υπάρχουν αρκετοί άνδρες που ενδιαφέρονται να πλαγιάσουν με αυτές τις γυναίκες και αυτές μπορούν να επιλέξουν να ζευγαρώσουν με κάποιον από αυτούς.

Σύμφωνα με το έθιμο της φυλής Kurya, οι νέες γυναίκες πρέπει να μείνουν έγκυος σε αρσενικό παιδί, καθώς θεωρείται ο νόμιμος κληρονόμος της γηραιότερης γυναίκας.

Σύμφωνα με την έκθεση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το 45% των γυναικών που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 15-49 ετών έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας στην περιοχή Mara, τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας εκτοξεύτηκαν στο 72%, που είναι το υψηλότερο στην Τανζανία. Έτσι, αυτοί οι γάμοι αποδεικνύεται ότι είναι χρήσιμοι στην πρόληψη αυτού του φαινομένου, των γάμων με αvήλικα και τον ακρωτηριασμό των γεv. οργάνων.

Σύμφωνα με τον νόμο της φυλής Kurya, μόνο οι άνδρες έχουν το δικαίωμα να κληρονομούν περιουσία και οι γυναίκες πρέπει να εξασκήσουν το συγκεκριμένο έθιμο, προσαρμοσμένο για την απόκτηση του δικαιώματος στην περιουσία τους. Έτσι, οι γυναίκες παντρεύονται νεαρές γυναίκες που μπορούν να γεννήσουν κληρονόμους για λογαριασμό τους.

Η ομοφυλοφιλία απαγορεύεται αυστηρά στο χωριό και στην φυλή.

Η Dinna Maningo, δημοσιογράφος της εφημερίδας Mwananchi έγραψε, «Στην πολυγαμική, πατριαρχική κουλτούρα της Kurya, όπου οι άνδρες χρησιμοποιούν τις αγελάδες ως νόμισμα για να αγοράσουν πολλές συζύγους, έχει αυξηθεί ο αριθμός των νεότερων γυναικών που επιλέγουν να παντρευτούν μια άλλη γυναίκα αντ” αυτού. Αντιλαμβάνονται ότι αυτή η συμφωνία δίνει τους περισσότερη δύναμη και ελευθερία. Συνδυάζει όλα τα πλεονεκτήματα ενός σταθερού σπιτικού με τη δυνατότητα να επιλέξουν τον δικό τους αρσενικό σύντροφο. Ο γάμοι μεταξύ γυναικών επίσης βοηθούν να μειωθεί ο κίνδυνος της ενδοοικογενειακής βίας, οι γάμοι με αvήλικα και ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεv. οράνων. Δυστυχώς, αυτά τα προβλήματα είναι διαδεδομένα στην κοινωνία μας. Ευτυχώς όμως, οι νεότερες γυναίκες είναι πιο ενήμερες σήμερα και αρνούνται να ανεχθούν μια τέτοια μεταχείριση.»













http://pestaneagr.blogspot.gr/2016/09/photos.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: