... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Ειρήνη Αγαθοπούλου: Κυρίως ενδοοικογενειακή η βία κατά των γυναικών


Κώστας Φιλίδης – «Η βία κατά των γυναικών αφορά και στα δύο φύλα, κάθε οικογένεια, κάθε σπίτι, κάθε χώρο εργασίας, κι ως εκ τούτου μας αφορά όλους», επισήμανε, μιλώντας στο «Κόκκινο Καβάλας», η πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών Θεμάτων Ισότητας (ΚΕΘΙ), Ειρήνη Αγαθοπούλου.
Το γεγονός ότι άρχισαν να λειτουργούν στην Ελλάδα, μόλις από το 2012 υποστηριχτικές δομές για την έμφυλη βία, δεν δίνει τη δυνατότητα εξαγωγής συμπερασμάτων για το αν αυξήθηκαν τα κρούσματα βίας μετά την είσοδο της χώρας στην οικονομική κρίση. Σήμερα, το ΚΕΘΙ, το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, εποπτεύει 61 δομές, εκ των οποίων οι 20 είναι Ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών με τα παιδιά τους και οι υπόλοιπες λειτουργούν ως Συμβουλευτικά Κέντρα. Όπως σημείωσε η κ. Αγαθοπούλου, «από το 2012, έχουν παρακολουθήσει συνεδρίες των Συμβουλευτικών Κέντρων περισσότερες από 8.000 γυναίκες και η τηλεφωνική γραμμή SOS «15900» έχει δεχτεί περί τις 25.000 κλήσεις, γεγονός που σημαίνει ότι το φαινόμενο είναι υπαρκτό στην ελληνική κοινωνία». Πάντως, προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα, το ΚΕΘΙ ξεκινά δεύτερη μεγάλη πανελλαδική έρευνα (η πρώτη πραγματοποιήθηκε το 2003), για την έμφυλη βία. Στο μεταξύ, η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου δείχνει αυξημένα ποσοστά, σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, και συγκεκριμένα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καταγράφηκαν 13 εκατομμύρια περιπτώσεις γυναικών που υπέστησαν σωματική βία και 3 εκατομμυρίων γυναικών που υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση μέσα σε ένα χρόνο! «Κι αυτά είναι τα καταγεγραμμένα περιστατικά, διότι η έμφυλη βία δεν περιορίζεται μόνο στη σωματική βία, αλλά και στη λεκτική, την οικονομική κλπ, που μια γυναίκα δυσκολεύεται να την παραδεχτεί, πόσο μάλλον να την καταγγείλει», υπογράμμισε η κ. Αγαθοπούλου.
8 στις 10 περιπτώσεις εντός της οικογένειας
Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησε η πρόεδρος του ΚΕΘΙ, το 80% των αιτημάτων που φτάνουν στα Συμβουλευτικά Κέντρα, αφορούν σε ενδοοικογενειακή βία!
Η παροχή συμβουλευτικής στήριξης έχει ψυχολογικό, νομικό και κοινωνικό χαρακτήρα. Το ΚΕΘΙ συνεργάζεται με τους περισσότερους Δικηγορικούς Συλλόγους, ώστε οι κακοποιημένες γυναίκες να έχουν δωρεάν παροχή νομικών υπηρεσιών, ακόμη και δωρεάν παράστασης στα δικαστήρια. Οι, δε, γυναίκες που φιλοξενούνται στους 20 Ξενώνες μέχρι να ορθοποδήσουν, μπορούν να έχουν μαζί τους και τα παιδιά τους (κορίτσια μέχρι 18 ετών, αγόρια μέχρι 12 ετών).
Επόμενο βήμα, όπως παραδέχτηκε η κ. Αγαθοπούλου, θα είναι η εφαρμογή προγραμμάτων, που θα απευθύνεται σε άνδρες θύτες, κάτι που υπάρχει σε άλλες χώρες. «Πρέπει να σπάσουμε τα πατριαρχικά στερεότυπα της κοινωνίας», τόνισε η πρόεδρος του ΚΕΘΙ.
Στην προσπάθεια γνωστοποίησης των παρεχόμενων υπηρεσιών του Κέντρου, η κ. Αγαθοπούλου κάλεσε τους Δήμους της Καβάλας να διοργανώσουν με το ΚΕΘΙ εκδηλώσεις, όπως αυτήν που πραγματοποιείται απόψε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην οποία, εκτός των άλλων υπάρχει αντιπαραβολή φωτογραφιών από γυναίκες πρόσφυγες που έφτασαν στην Ελλάδα και εικόνες από το αρχείο της ΕΡΤ με την προσφυγιά του Ελληνισμού το 1922. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στις γυναίκες πρόσφυγες, διότι καταγράφεται έξαρση τέτοιου είδους βίας και στις δομές φιλοξενίας των προσφύγων στην Ελλάδα.
Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας
Το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, το οποίο ιδρύθηκε το 1994 και εποπτεύεται από το Υπουργείο Εσωτερικών. Το ΚΕΘΙ ενεργοποιείται δυναμικά στην προώθηση της ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, πολιτικής, πολιτισμικής και οικονομικής ζωής, με κύριο στόχο την εξάλειψη των έμφυλων διακρίσεων και ανισοτήτων. Διεξάγει έρευνες, εκπονεί μελέτες και πραγματοποιεί εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα δράσης σε θέματα ισότητας των φύλων.
Ειδικότερα, το ΚΕΘΙ:
• Διεξάγει έρευνες και εκπονεί μελέτες για την ισότητα των φύλων, τις οποίες διαθέτει σε ενδιαφερόμενους/ες.
• Σχεδιάζει, υλοποιεί και αξιολογεί προγράμματα δράσης, που προωθούν τους στόχους για την άρση των έμφυλων διακρίσεων και ανισοτήτων.
• Μεταφέρει τεχνογνωσία και εμπειρία σε θέματα συμβουλευτικής γυναικών και κοινωνικά ευάλωτων ομάδων για την απασχόληση, την επιχειρηματικότητα και την κοινωνική ένταξη.
• Αναλαμβάνει την ευαισθητοποίηση, την εκπαίδευση και την επιμόρφωση ατόμων, ομάδων, φορέων και οργανισμών σε θέματα σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών, την ισότητα των φύλων και την καταπολέμηση των έμφυλων διακρίσεων.
• Δημοσιεύει και εκδίδει μελέτες, έρευνες και άλλο ενημερωτικό υλικό (έντυπο, ηλεκτρονικό και οπτικο-ακουστικό).
• Προωθεί την αμφίδρομη πληροφόρηση και ενημέρωση σχετικά με την καταπολέμηση των έμφυλων διακρίσεων και ανισοτήτων, καθώς και τα δικαιώματα των γυναικών με διεθνείς, ευρωπαϊκούς και εθνικούς οργανισμούς και φορείς.
• Υποστηρίζει τη δικτύωση και τη σύνδεση φορέων που δραστηριοποιούνται στην προώθηση της ισότητας των φύλων στην απασχόληση, την επιχειρηματικότητα και την κοινωνική ένταξη.
• Διοργανώνει διαλέξεις, ημερίδες και συνέδρια για την ευαισθητοποίηση των γυναικών και των ανδρών, καθώς και για την υποστήριξη των δράσεων του φορέα.
Το ΚΕΘΙ συμμετέχει είτε ως συντονιστής φορέας είτε ως εταίρος σε πολλά εθνικά και ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα Δράσης, των οποίων σκοπός είναι η ενδυνάμωση και ενίσχυση της θέσης των γυναικών στην οικονομία, την κοινωνία και την πολιτική.
Το πλαίσιο των δραστηριοτήτων και των παρεχόμενων υπηρεσιών του εμφορείται από την αρχή της ένταξης της ισότητας σε όλες τις πολιτικές και δράσεις (gender mainstreaming) αλλά και της ανάπτυξης θετικών δράσεων υπέρ των γυναικών, έτσι ώστε να συμβάλει στην άρση των έμφυλων διακρίσεων, στερεοτύπων, προκαταλήψεων και ανισοτήτων. Συνεκδοχικά, η μέχρι τώρα ανάληψη και υλοποίηση Προγραμμάτων Δράσης, ερευνών κ.λπ. επιχειρεί να επηρεάσει τις εθνικές πολιτικές, έχοντας ως στόχο την ισότιμη προώθηση των φύλων, όπως επίσης την καταπολέμηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην οικογενειακή, εκπαιδευτική, επαγγελματική, κοινωνική και πολιτική τους δράση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: