... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Ενημερωτικό δελτίο σχετικά με την έκθεση του 2017 για την ιθαγένεια της ΕΕ

Στην έκθεση για την ιθαγένεια της ΕΕ παρουσιάζονται οι ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η παρούσα Επιτροπή, καθώς και εκείνες στις οποίες πρόκειται να προβεί, με σκοπό την προώθηση και την ενίσχυση της ιθαγένειας της ΕΕ.

Τι είναι η ιθαγένεια της ΕΕ;
Εάν έχετε την ιθαγένεια ενός κράτους μέλους της ΕΕ, είστε και πολίτες της ΕΕ. Η ιθαγένεια της ΕΕ δεν αντικαθιστά την εθνική σας ιθαγένεια, αλλά προστίθεται σ’ αυτήν. Η ιθαγένεια της ΕΕ σάς προσφέρει πολλές ελευθερίες και ευκαιρίες, όπως το δικαίωμα στην ελεύθερη κυκλοφορία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε οποιοδήποτε μέρος της ΕΕ και αν ζείτε. Αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξασφαλίζεται ότι τα δικαιώματα που σας παρέχει η ιθαγένεια της ΕΕ εφαρμόζονται στην πράξη.

Η έκθεση για την ιθαγένεια της ΕΕ

Κάθε τρία χρόνια, η Επιτροπή συντάσσει έκθεση σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον τομέα της ιθαγένειας της ΕΕ και καθορίζει τις προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν ώστε να εξασφαλίζει ότι οι πολίτες της ΕΕ απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους στην καθημερινή τους ζωή, όταν εργάζονται, ταξιδεύουν, σπουδάζουν ή συμμετέχουν στην πολιτική ζωή της ΕΕ. Η έκθεση βασίζεται στα σχόλια και τις παρατηρήσεις που υπέβαλαν απευθείας οι πολίτες στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που διενεργήθηκε το 2015 και των ερευνών του Ευρωβαρόμετρου σχετικά με τις γνώσεις και τις απόψεις των πολιτών για την ιθαγένεια της ΕΕ και τα εκλογικά τους δικαιώματα. Η Επιτροπή, από κοινού με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρουσίασε τα αποτελέσματα αυτά σε δημόσια ακρόαση σχετικά με την ιθαγένεια της ΕΕ στις αρχές του 2016.

Με βάση τις παρατηρήσεις των πολιτών, η Επιτροπή θα εστιάσει τις ενέργειές της για την ιθαγένεια της ΕΕ γύρω από τέσσερις θεματικούς τομείς:


  •  προώθηση των δικαιωμάτων που απορρέουν από την ιθαγένεια της ΕΕ και των κοινών αξιών της ΕΕ
  • προώθηση και ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στη δημοκρατική ζωή της ΕΕ
  • απλούστευση της καθημερινής ζωής για τους πολίτες της ΕΕ
  • ενίσχυση της ασφάλειας και προώθηση της ισότητας
Αναφορικά με το θέμα της ενίσχυσης της ασφάλειας και της ισότητας....

Ενίσχυση της ασφάλειας και προώθηση της ισότητας
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει περίπλοκες απειλές. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων θεωρούν ότι για την αντιμετώπιση των απειλών αυτών απαιτείται να αυξηθούν οι κοινές δράσεις σε επίπεδο ΕΕ. Η ελεύθερη κυκλοφορία στο εσωτερικό της ΕΕ απαιτεί επίσης μέτρα για την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων, καθώς και για την καταπολέμηση και πρόληψη του εγκλήματος. Οι πολίτες της ΕΕ και τα μέλη των οικογενειών τους που ζουν ή ταξιδεύουν στην ΕΕ αντιμετωπίζουν μερικές φορές προβλήματα όταν χρησιμοποιούν τις ταυτότητές τους και/ή τα έγγραφα διαμονής τους, ιδίως αν αυτά δεν διαθέτουν επαρκή χαρακτηριστικά ασφάλειας. Οι πολίτες της ΕΕ, όταν ασκούν το δικαίωμα που τους παρέχει η ΕΕ για προξενική προστασία, συνήθως (60 %) ζητούν την έκδοση προσωρινού ταξιδιωτικού εγγράφου για να επιστρέψουν στη χώρα τους. Οι υφιστάμενοι κανόνες της ΕΕ που καθιερώνουν ενιαίο μορφότυπο για τέτοιου είδους προσωρινά ταξιδιωτικά έγγραφα χρονολογούνται από το 1996 και είναι πλέον παρωχημένοι. Όλοι σχεδόν οι Ευρωπαίοι (96 %) θεωρούν ότι η ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών είναι απαράδεκτη, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει. Τα πορίσματα σχετικά με την απόδοση ευθυνών στο θύμα και τις αντιλήψεις σχετικά με τη συγκατάθεση είναι ανησυχητικά. Παρά τις προσπάθειες για την εξάλειψη των διακρίσεων, υπάρχει σαφής αύξηση του αριθμού των Ευρωπαίων που δηλώνουν ότι έχουν υποστεί κάποια μορφή διακρίσεων ή παρενόχλησης σε σύγκριση με το 2012.

Η Επιτροπή...
9. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017, θα ολοκληρώσει τη μελέτη για τις επιλογές πολιτικής της ΕΕ με σκοπό να βελτιωθεί η ασφάλεια των δελτίων ταυτότητας των πολιτών της ΕΕ και των εγγράφων διαμονής για τους πολίτες της ΕΕ που διαμένουν σε άλλο κράτος μέλος και για τα μέλη της οικογένειάς τους που δεν είναι πολίτες της ΕΕ. Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα επόμενα βήματα, τις επιλογές και τον αντίκτυπό τους έως το τέλος του 2017.

 10. Το 2017, θα αξιολογήσει τρόπους για τον εκσυγχρονισμό των κανόνων σχετικά με τα προσωρινά ταξιδιωτικά έγγραφα για τους μη εκπροσωπούμενους πολίτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των χαρακτηριστικών ασφαλείας του κοινού μορφότυπου της ΕΕ, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι πολίτες μπορούν να ασκούν αποτελεσματικά το δικαίωμά τους σε προξενική προστασία. 11. Το 2017 θα διενεργήσει εκστρατεία για τη βία κατά των γυναικών και θα στηρίξει ενεργά την προσχώρηση της Ένωσης στη σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας («Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης») μαζί με τα κράτη μέλη και θα υποβάλει προτάσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του συνδυασμού επαγγελματικής και προσωπικής ζωής για τις οικογένειες με εργαζόμενους γονείς. 

12. Θα προβεί σε ενέργειες με στόχο τη βελτίωση της κοινωνικής αποδοχής των ΛΟΑΔΜ σε όλη την ΕΕ με την εφαρμογή του καταλόγου των δράσεων για την προαγωγή της ισότητας των ΛΟΑΔΜ και θα υποστηρίξει ενεργά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σχετικά με την πρόταση οριζόντιας οδηγίας κατά των διακρίσεων

Ολόκληρο το κείμενο

file:///C:/Users/UseR/Downloads/FactsheetEUCitizenshipReport-EL.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια: