... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Χάρτης: Η ισότητα των δύο φύλων ανά χώρα. Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα;






Σε υψηλότερη θέση από τις ΗΠΑ η χώρα μας στο ζήτημα της ισότητας των ανδρών - γυναικών. Δείτε τον παγκόσμιο χάρτη και τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα δύο φύλα ανά χώρα. Ποιο κράτος έχει επιτύχει την 'απόλυτη ισότητα';


Ποιες χώρες έχουν καταφέρει να κάνουν πράξη την ισότητα των δύο φύλων; Ένας χάρτης που περιλαμβάνει στοιχεία του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών αποτυπώνει στον παγκόσμιο άτλαντα τις συνθήκες που επικρατούν στο συγκεκριμένο θέμα σε κάθε χώρα. Με σκούρο πράσινο χρώμα αποτυπώνονται οι χώρες που πλησιάζουν περισσότερο στην "απόλυτη" ισότητα ανδρών - γυναικών, ενώ το κόκκινο αφορά τα κράτη εκείνα όπου χρειάζονται να γίνουν πολλά στο εν λόγω ζήτημα.

AdTech Ad

Ο δείκτης ανισότητας με βάση το φύλο (Gender Inequality Index)

Ο χάρτης που ακολουθεί διαρθρώθηκε με βάση τον δείκτη ανισότητας με βάση το φύλο (GII), ο οποίος και αποτυπώνει τις ανισότητες σε βάρος των γυναικών με βάση τρεις παραμέτρους: αναπαραγωγική υγεία, θέση επιρροής και αγορά εργασίας. Όσο πιο κοντά πλησιάζει ο δείκτης αυτός στο μηδέν (0), τόσο πιο εμπεδωμένη είναι η ισότητα ανδρών γυναικών και αντίθετα όσο πλησιάζει στο ένα (1), δηλώνει πως το γυναικείο φύλο αντιμετωπίζεται πιο άνισα σε κάθε μία από τις τρεις παραπάνω παραμέτρους.
Η υγεία υπολογίζεται με βάση το δείκτη μητρικής θνησιμότητας καθώς και της γονιμότητας ανηλίκων, ενώ στο ζήτημα της επιρροής προσμετρώνται οι κοινοβουλευτικές θέσεις που καταλαμβάνονται από γυναίκες, αλλά και η ίση δυνατότητα των δύο φύλων στην πρόσβαση σε ανώτατο επίπεδο εκπαίδευσης.

Η Ελλάδα στην 29η θέση

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, φαίνεται πως η Ελλάδα ανήκει στις χώρες εκείνες με τον χαμηλότερο δείκτη GII, δηλαδή ικανοποιητικό βαθμό ίσων ευκαιριών για άνδρες και γυναίκες. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως η χώρα μας μοιάζει να βρίσκεται πιο πάνω από τις ΗΠΑ, που κατατάσσονται στην 55η θέση και τη Μεγάλη Βρετανία που καταλαμβάνει την 39 θέση αντίστοιχα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως το καθεστώς αυτό για τη χώρα μας την καθιστά σε ασύγκριτα υψηλότερη θέση αναφορικά με όλες τις χώρες των Βαλκανίων.
Από το χάρτη είναι εμφανές πως το ζήτημα των ίσων ευκαιριών είναι ιδιαίτερης σημασίας για την Ευρώπη στο σύνολό της, καθώς και οι δέκα χώρες με τις ιδανικότερες συνθήκες είναι από τον ευρωπαϊκό χώρο. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως στην πρώτη θέση βρίσκεται η Σλοβενία και ακολουθεί η Ελβετία, η Γερμανία και η Δανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: