... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες επιτρέπουν ακόμα στα 12χρονα να παντρεύονται;

CHILD BRIDE

H Mισέλ Ντεμέλο επισκέφτηκε το γραφείο του δικαστή στο Κολοράντο, πιστεύοντας ότι κάποιος θα τη σώσει. Ήταν έγκυος σε ηλικία μόλις 16 ετών.
Η χριστιανική κοινότητα στο Green Mountain Falls την πίεζε να αποκτήσει οικογένεια και να παντρευτεί τον 19χρονο φίλο της. Από το μυαλό της δεν περνούσε καν η σκέψη να πει όχι στο γάμο μετά από το χάος που θεωρούσε ότι η ίδια προκάλεσε στην προσωπική της ζωή. «Από τη μία ή θα ήμουν το φωτεινό παράδειγμα πόρνης για την πόλη μου ή από την άλλη όλοι θα μου έδειχναν σεβασμό αν έπαιρνα την απόφαση να τιμήσω την οικογένειά μου», περιέγραψε η Nτεμέλο. Υπέθεσε ότι ο δικαστής θα αρνούνταν να εγκρίνει αυτό τον γάμο. Άλλωστε ο νόμος δεν επιτρέπει σε τόσο νεαρές ηλικίες τον γάμο, σωστά;
Λάθος! Και αυτό το ξέρει πλέον πολύ καλά η 42χρονη σήμερα Ντεμέλο.
Παρόλο που στις περισσότερες πολιτείες της Αμερικής η μικρότερη ηλικία στην οποία μπορεί κάποιος να παντρευτεί είναι τα 18, υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις σε ορισμένες πολιτείες, όπου επιτρέπεται σε παιδιά νεότερα των 18 ετών να παντρευτούν, συνήθως με την συγκατάθεση των γονέων τους ή την απαραίτητη δικαστική έγκριση.
Η Unchained At Last, είναι μία ΜΚΟ που ιδρύθηκε για να βοηθήσει τις γυναίκες να αντιστέκονται ή να αποφεύγουν να παντρεύονται δια της βίας στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με στοιχεία της ΜΚΟ σε 38 πολιτείες περισσότερα από 167.000 παιδιά - τα περισσότερα από τα οποία είναι κορίτσια- σε ηλικία 12 ετών παντρεύτηκαν στο διάστημα 2000 έως 2010 με άνδρες κυρίως μεγαλύτερους από 18 ετών. Η ΜΚΟ εκτιμά ότι ο συνολικός αριθμός των παιδιών που έχουν παντρευτεί στην Αμερική μεταξύ 2000 και 2010 ανέρχεται στα 248.000.
Παρά τα ανησυχητικά ωστόσο αυτά νούμερα και παρά τις τεκμηριωμένες συνέπειες των πρόωρων γάμων, συμπεριλαμβανομένων και των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία και την εκπαίδευση καθώς και την αυξημένη πιθανότητα της ενδοικογενειακής βίας, ορισμένοι νομοθέτες έχουν αντισταθεί κατά καιρούς στη θέσπιση νομοθεσίας για τον τερματισμό των παιδικών γάμων. Και αυτό γιατί φοβούνται ότι τέτοιου είδους μέτρα θα μπορούσαν κατά κάποιον τρόπο να «πνίξουν» τη θρησκευτική ελευθερία ή επειδή προσκολλώνται στην ιδέα ότι ο γάμος είναι η καλύτερη λύση για την εγκυμοσύνη σε εφηβικές ηλικίες.
Και κάπως έτσι οι νομοθέτες των ΗΠΑ έρχονται σε πλήρη αντίφαση με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Η Παγκόσμια Στρατηγική των ΗΠΑ για την Υποστήριξη των Εφήβων Κοριτσιών προωθήθηκε πέρυσι από το Στέιτ Ντιπάρμεντ με στόχο να περιοριστούν οι λίστες με τους πρόωρους και καταναγκαστικούς γάμους. Η εν λόγω εκστρατεία ασκεί αυστηρή κριτική στον γάμο κάτω των 18 ετών, χαρακτηρίζοντάς τον ως «παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» που «παράγει καταστροφικές συνέπειες για τη ζωή ενός κοριτσιού, αποτελειώνοντας την παιδική του ηλικία» και «αναγκάζοντάς τον να μπει στην ενήλικη ζωή και να γνωρίσει τη μητρότητα προτού να είναι σωματικά και πνευματικά ώριμο». Το Στέιτ Ντιπάρμεντ τόνισε ότι στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όπου το 1 στα 3 κορίτσια είναι παντρεμένα στην ηλικία των 18 ετών και το 1 στα 9 είναι παντρεμένα στην ηλικία των 15.
Παρόλα αυτά οι αριθμοί που καταγράφουν τους παιδικούς γάμους σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ παραμένουν απογοητευτικοί. Για παράδειγμα στο Αϊντάχο, κάποιος σε ηλικία μεγαλύτερη των 18 ετών που συνευρίσκεται ερωτικά με παιδί κάτω των 16 ετών μπορεί να φυλακιστεί για κακούργημα έως και 25 χρόνια. Ωστόσο, στο Αϊντάχο καταγράφεται ταυτόχρονα το υψηλότερο ποσοστό παιδικών γάμων με 55 κορίτσια κάτω των 16 ετών να έχουν παντρευτεί με άνδρες 18 ετών και άνω μεταξύ του 2000 και του 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια: