... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΓΙΦ :Οι παρεμβάσεις της ΓΓΙΦ στην 61η Σύνοδο της Επιτροπής για την Κατάσταση των Γυναικών στον ΟΗΕ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι παρεμβάσεις της ΓΓΙΦ στην 61η Σύνοδο της Επιτροπής για

την Κατάσταση των Γυναικών στον ΟΗΕ


Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, εκπροσώπησε με τις παρεμβάσεις της την Ελλάδα στη Σύνοδο της Επιτροπής για την Κατάσταση των Γυναικών, που πραγματοποιήθηκε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη. Η φετινή Σύνοδος, 61η στη σειρά, είχε ως θέμα της την «Οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών στο μεταβαλλόμενο κόσμο της εργασίας».

Η Γενική Γραμματέας, στις 13 Μαρτίου συμμετείχε με την παρέμβασή της σε διαδραστικό  διάλογο, με θέμα «Μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα», όπου και  τόνισε ότι «η καταπολέμηση του μισθολογικού χάσματος συνιστά σημαντική προϋπόθεση για την ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας των γυναικών και απαιτεί πολύπλευρη δράση. Σε αυτό το πλαίσιο, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ), προωθεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την προώθηση της ισότητας σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής, ενώ η εξάλειψη των διαφορών στις αμοιβές των δύο φύλων αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική Κυβέρνηση».

Επίσης, στις 15 Μαρτίου, η Γενική Γραμματέας πραγματοποίησε παρέμβαση στη γενική συζήτηση της Συνόδου, όπου, με την εισήγησή της εστίασε στην αναγκαιότητα της προστασίας των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των γυναικών στο ευρύτερο πλαίσιο της συνέχισης του αγώνα για την εφαρμογή της ουσιαστικής ισότητας των φύλων.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι «η απάντηση της Ελληνικής Κυβέρνησης στην επιτακτική ανάγκη για αναβάθμιση της κατάστασης του γυναικείου πληθυσμού, αποτυπώνεται με σαφήνεια στο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2016-2020» της ΓΓΙΦ, το οποίο αναφέρεται σε έξι διακριτά πεδία πολιτικής με συγκεκριμένους στόχους για όλους τους τομείς που αφορούν το βίο μας».

Επιπρόσθετα, η Γενική Γραμματέας δεν παρέλειψε να αναφερθεί  στην εξαιρετική διάκριση για την Ελλάδα, με τη συμπερίληψή της μεταξύ των 36 κρατών - μελών των Ηνωμένων Εθνών από το σύνολο του πλανήτη, για το έργο της στο πεδίο της ισότητας των φύλων, βάσει της Έκθεσης του ΟΗΕ, αναφορικά με τις προκλήσεις και τα επιτεύγματα κατά την υλοποίηση των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας για τις Γυναίκες και τα Κορίτσια.

Στο περιθώριο των εργασιών της 61ης Συνόδου, η Γενική Γραμματέας πραγματοποίησε συνάντηση με τον Σουηδό Per-Anders Sunesson, Πρεσβευτή για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, με τον οποίο αντάλλαξαν παραγωγικές απόψεις σχετικά με το σκανδιναβικό μοντέλο αντιμετώπισης του trafficking και της πορνείας. Η Γενική Γραμματέας τον ενημέρωσε για την Επιτροπή που συγκροτεί η ΓΓΙΦ, η οποία θα ασχοληθεί με την αλλαγή του νόμου για την πορνεία και συμφωνήσαν για την από κοινού συνεργασία τους το επόμενο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να ανοίξει η συζήτηση γύρω από το σκανδιναβικό μοντέλο και στην Ελλάδα.

Επίσης, για τα θέματα που άπτονται των έμφυλων ανισοτήτων, τις δράσεις της ΓΓΙΦ και κυρίως το ακανθώδες ζήτημα των γυναικών προσφύγων, η Γενική Γραμματέας συζήτησε στη συνάντησή της με την Πρέσβη της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ, κα Μπούρα, η οποία ενημέρωσε την κα. Κούβελα, πως ορίσθηκε πρόσφατα μαζί με τη Μόνιμη Αντιπρόσωπο του Κατάρ, ως Συνδιαμεσολαβήτρια για την προετοιμασία της Συνάντησης Υψηλού επιπέδου Ηνωμένων Εθνών για την Εμπορία Ανθρώπων (Οκτώβριος 2017).

Την Πέμπτη 16 Μαρτίου, η Γενική Γραμματέας πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών της Κυβέρνησης του Πακιστάν, Khawar Mumtaz και με την Υφυπουργό του Υπουργείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Rabiya Javeri Agha, με τις οποίες συζήτησαν για το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας που πλήττει και τις δύο χώρες, εστιάζοντας σε δράσεις αντιμετώπισης της, που στοχεύουν στην ενδυνάμωση και τη στήριξη των γυναικών. Επίσης, αντάλλαξαν απόψεις  σχετικά με την κατάσταση που βιώνουν οι γυναίκες στο σύνολο του βίου τους και στις δύο χώρες, ξεκινώντας έτσι την μεταξύ τους δικτύωση.


Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                              Το Γραφείο Τύπου, 20/3/2017                                                               Τηλ 2131511102

Δεν υπάρχουν σχόλια: