... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Η Ιορδανία καταργεί τον νόμο που προστάτευε βιαστές



Στην Ιορδανία καταργήθηκε ο νόμος που προστάτευε τους βιαστές, με την προϋπόθεση πως θα παντρεύονταν τα θύματά τους, ύστερα από χρόνια εκστρατειών από ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών και άλλων πολέμιων της συγκεκριμένης νομοθεσίας.

Όπως μεταδίδει το BBC, το υπουργικό συμβούλιο της Ιορδανίας ανακάλεσε το άρθρο 308, που επέτρεπε σε βιαστές να αποφύγουν τη φυλάκιση εφόσον παντρεύονταν το θύμα τους κι ο γάμος κρατούσε τουλάχιστον τρία χρόνια.
Οι υπέρμαχοι του εν λόγω νόμου έλεγαν πως αυτός προστάτευε την τιμή και τη φήμη των θυμάτων.
Πέρσι έγινε μια τροποποίηση στον νόμο κι έτσι ένας βιαστής μπορούσε να παντρευτεί το θύμα του μόνο εάν εκείνη ήταν ηλικίας 15 έως 18 ετών και η «επίθεση» θεωρούνταν «συναινετική», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το βρετανικό δίκτυο.
Μετά, τον Φεβρουάριο, βασιλική επιτροπή πρότεινε ο νόμος να καταργηθεί πλήρως.
Όπως έγραφαν οι Jordan Times, η ακτιβίστρια Lailla Naffa είχε κάνει λόγο για «ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα».
Ο αγώνας ωστόσο για αντίστοιχες κινήσεις και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής έχει ακόμα πολύ δρόμο.
Την ώρα που η Ιορδανία καταργούσε το άρθρο 308, Λιβανέζοι ακτιβιστές κρεμούσαν νυφικά κατά μήκος τους φημισμένου παραλιακού μετώπου της Βηρυτού, διαδηλώνοντας ενάντια στην εκδοχή του νόμου που ακόμα ισχύει στη χώρα τους κι ελπίζοντας να καταργηθεί τον επόμενο μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: