... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Τhe Snake Charmer: Ένας σταρ του Bollywood εξερευνά την ανισότητα των φύλων στην Ινδία



Τo “The Snake Charmer” της Νίνας Μαρίας Πασχαλίδου, ακολουθεί τον σούπερ-σταρ του Βollywood Aamir Khan στην προσπάθειά του να αλλάξει τον τρόπο που οι άνδρες αντιμετωπίζουν τις γυναίκες στην Ινδία. Το ντοκιμαντέρ, αποτελεί την τελευταία προβολή του Φεστιβάλ CineDoc για φέτος και θα προβληθεί την Τετάρτη 26/4 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και την Κυριακή 30/4 στον Κινηματογράφο Δαναό.

Πρόκειται για ένα οδοιπορικό από τα λαμπερά παρασκήνια του Βollywood έως τις παραγκουπόλεις της Βομβάης που αποπειράται να αποκαλύψει τα αίτια της βίας κατά των γυναικών στην Ινδία. Ο Khan που μέχρι τώρα πρωταγωνιστούσε σε ρόλους σκληρών ανδρών και ήταν μέρος μιας τεράστιας κινηματογραφικής βιομηχανίας που κατηγορείται ότι ενθαρρύνει τη σεξουαλική βία συζητά με κορυφαίους σκηνοθέτες, παραγωγούς και ηθοποιούς, αποκαλύπτοντας τον ρόλο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης για το θέμα των δικαιωμάτων των γυναικών στην Ινδία. H ταινία απέσπασε το "Βραβείο Νεότητας Φοιτητών Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης" στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το 2017.

Πριν την προβολή της, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων Φωτεινή Κούβελα θα πραγματοποιήσει έναν σύντομο χαιρετισμό. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με την σκηνοθέτιδα, Νίνα Μαρία Πασχαλίδου, την Ειρήνη Σιώζου, νομική σύμβουλο στο Συμβουλευτικό κέντρο της ΓΓΙΦ και την δημοσιογράφο Sudha Nair Iliades του Athens Inside.

Η Νίνα Μαρία Πασχαλίδου γεννήθηκε στη Βέροια. Σπούδασε ΜΜΕ και δημιουργική γραφή στο πανεπιστήμιο της Βοστώνης, και έκανε το μεταπτυχιακό της στη χρηματοοικονομική διοίκηση στο πανεπιστήμιο του Bentley των ΗΠΑ. Διδάχθηκε κινηματογράφο και ντοκιμαντέρ στο La Femis του Παρισιού και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Το 2011 ίδρυσε την εταιρία παραγωγής Forest Troop και ολοκλήρωσε το The Prism GR2011 το πρώτο multimedia project στην Ελλάδα με θέμα την κρίση καθώς και ένα μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ με τίτλο Krisis, το οποίο έχει επιλεχθεί σε 35 φεστιβάλ σε ολόκληρο τον κόσμο. To 2013 ολοκλήρωσε το ντοκιμαντέρ Κισμέτ, με θέμα την συμβολή των Τουρκικών σαπουνόπερων στη χειραφέτηση των γυναικών της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής (παραγωγή Forest Troop, Anemon Productions, Al Jazeera, ARTE, SVT). Η ταινία ήταν υποψήφια για το πρώτο βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ.

The Snake Charmer (Ο γητευτής των φιδιών)
Σκηνοθεσία: Νίνα Μαρία Πασχαλίδου, Διάρκεια: 58 λεπτά
Γλώσσα: Αγγλικά και ινδικά με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.
Εισιτήριο: 6 ευρώ
Τετάρτη 26 Απριλίου στις 19:30 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και Κυριακή 30 Απριλίου στις 16:00, στον Κινηματογράφο Δαναός

Δεν υπάρχουν σχόλια: