... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

«Το όνομά μου είναι Σίλβια. Είμαι 22 ετών... Αυτή είναι η ζωή μου»





Η σύγχρονη δουλεία και το εμπόριο ανθρώπων στη Βρετανία είναι «πολύ πιο διαδεδομένα απ' ό,τι πιστεύαμε, σε κάθε πόλη και κωμόπολη» παραδέχτηκε η Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος (NCA), που ανεβάζει πλέον τον αριθμό των θυμάτων σε δεκάδες χιλιάδες και ξεκινάει μεγάλη εκστρατεία ευαισθητοποίησης των Βρετανών, ζητώντας τους να βοηθήσουν τα θύματα να πάρουν πίσω τη ζωή τους. 
«Όπως διαπιστώσαμε, οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις ότι τα θύματα των δουλεμπόρων ήταν 10.000-13.000 είναι τελικά μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Όσο ψάχνουμε τόσο περισσότερα βρίσκουμε», είπε ο διευθυντής της NCA, Γουίλ Κερ, τονίζοντας ότι 300 αστυνομικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και κάθε έρευνα είναι η αφετηρία μιας άλλης.  
Σοκαρισμένος, όπως είπε, απ' όσα είδε στη διάρκεια των εντατικών προσπαθειών τον τελευταίο χρόνο, ο Κερ τόνισε ότι το εμπόριο ανθρώπων είναι τόσο διαδεδομένο που οι περισσότεροι Βρετανοί, χωρίς να το καταλαβαίνουν, πρέπει να έρχονται σε επαφή με θύματα κάθε μέρα. 
Η NCA εκτιμά ότι η τραγική αύξηση της σύγχρονης δουλείας οφείλεται στο γεγονός ότι το οργανωμένο έγκλημα διαπίστωσε ότι μπορεί να κερδίσει περισσότερα χρήματα από το εμπόριο και την εκμετάλλευση ανθρώπων σε πολλών ειδών δραστηριότητες απ' ό,τι με την εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών.
Και αναφέρει ότι οι βασικοί τομείς όπου «ανθεί» η δουλεία είναι η επεξεργασία τροφίμων, η αλιεία, ο αγροτικός τομέας, τα πλυντήρια αυτοκινήτων και η «βοήθεια» στο σπίτι για τις οικιακές δουλειές και τη φροντίδα αρρώστων ή ηλικιωμένων. 
«Κάθε μέρα ενώ ασχολείστε με τις καθημερινές σας δραστηριότητες, είναι πολλές οι πιθανότητες να συναντήσετε ένα θύμα trafficking, γι' αυτό ζητάμε να το αναφέρετε», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η NCA και ζητώντας από τους Βρετανούς βοήθεια, ξεκινάει την εκστρατεία ενημέρωσης και αφύπνισης της κοινής γνώμης που θα διαρκέσει έξι μήνες.
«Υπάρχουν σημάδια κακοποίησης, σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος είναι θύμα εκμετάλλευσης και αναγκάζεται διά της βίας να δουλέψει», αναφέρει η έκθεση της NCA. 
«Όπως ο τρόπος που ντύνονται, εμφανή σημάδια τραυμάτων, ενδείξεις έντονου άγχους και φόβου, ο τρόπος που φτάνουν στην δουλειά τους. Αυτούς τους σκλάβους τούς "κρύβουν"  σε κοινή θέα, δουλεύουν σε σαλόνια ομορφιάς και περιποίησης νυχιών, σε οικοδομές, σε φυτείες, σε αγροκτήματα. Οι διακινητές χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να προσελκύσουν τα θύματά τους με ψεύτικες υποσχέσεις για δουλειά, εκπαίδευση, ακόμα και γάμο. Η Αλβανία, η Νιγηρία, το Βιετνάμ, η Ρουμανία και η Πολωνία είναι οι πιο πιθανές χώρες προέλευσής τους, αλλά υπάρχουν και θύματα Βρετανοί πολίτες. 
»Δεν υπάρχει ένα τυπικό προφίλ θύματος. Θύματα μπορεί να είναι άνδρες, γυναίκες, ακόμα και παιδιά όλων των ηλικιών. Κυρίως όμως προέρχονται από τις πλέον ευάλωτες ομάδες, τις μειονότητες ή αυτούς που ζουν στα όρια της κοινωνίας ή στο περιθώριό της. Στην αρχή πιστεύουν ότι έτσι δραπετεύουν από τη φτώχεια, από τις μηδαμινές ευκαιρίες στην πατρίδα τους, από την έλλειψη μόρφωσης, από τις ασταθείς βίαιες επιπτώσεις του πολέμου. Γρήγορα καταλαβαίνουν ότι αυτοί που κερδίζουν είναι μόνο τα "αφεντικά" τους».  

#SilviasStory

Στον λογαριασμό της NCA στο Twitter δημοσιεύτηκε ήδη, σε μια σειρά μηνυμάτων των 140 χαρακτήρων, η πρώτη ιστορία - ένα «ημερολόγιο» βίας, κακοποίησης, σκλαβιάς, εκμετάλλευσης, φρίκηςη ιστορία της Σίλβια.

Sylvia's Story

«Καπνίζω. Με ηρεμεί και με κάνει να μη νιώθω την πείνα μου»
«Δεν αντέχω... Είμαι κουρασμένη... Πονάω. Απόψε θα κοιμηθώ στο πάτωμα»
«Το όνομά μου είναι Σίλβια. Είμαι 22 ετών και δεν ξέρω πώς να δραπετεύσω. Αυτή είναι η ζωή μου. Νιώθω σαν να είμαι σκλάβα»
Η σεξουαλική εκμετάλλευση είναι η πλέον συνηθισμένη μορφή της σύγχρονης δουλείας στη Βρετανία και ακολουθούν η αναγκαστική εργασία, η εκμετάλλευση για εγκληματικές δραστηριότητες και η δουλεία στο... σπίτι, ως υπηρετικό προσωπικό.  
Είναι πολλά τα κυκλώματα που έχουν εξαρθρωθεί και οι υποθέσεις που έχουν κλείσει: από ένα οργανωμένο κύκλωμα Ρουμάνων που κέρδισαν 5 εκατομμύρια ευρώ διαφημίζοντας πόρνες online, μέχρι ένα 12χρονο κοριτσάκι Ρομά που πουλήθηκε από τον πατέρα της και μεταφέρθηκε από δουλεμπόρους στη Βρετανία για να... συνοδεύει τα παιδιά μιας οικογένειας Βρετανών στο σχολείο και να κάνει τις δουλιές του σπιτού.  
«Μόλις 12 ετών... Την ίδια ηλικία με το δικό μου παιδί», είπε φανερά οργισμένος ο Κερ.
Μόνο το δίμηνο Μάιο-Ιούνιο έγιναν στη Βρετανία 111 συλλήψεις για υποθέσεις που σχετίζονταν με 130 υποθέσεις trafficking.

Δεν υπάρχουν σχόλια: