... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Αυτό τώρα είναι βιασμός?

Βιασμός σημαίνει σεξουαλική πράξη χωρίς συναίνεση. Πολλοί βιασμοί γίνονται χωρίς καν ο βιαστής να συνειδητοποιεί ότι αυτό που έκανε είναι βιασμός ή γιατί το θύμα του «το κάνει θέμα».
Η λέξη «βιασμός» συνήθως φέρνει στον νου άγνωστους άντρες σε έρημους σκοτεινούς δρόμους που επιτίθενται και ασκούν βία. Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική: Το 47% των βιαστών στις ΗΠΑ είναι φίλοι οι γνωστοί του θύματος και τα 4/5 των σεξουαλικών επιθέσεων γίνονται από άνθρωπο γνωστό στο θύμα.
Ένας βιασμός κάθε τρεις ημέρες και μία απόπειρα την εβδομάδα καταγγέλθηκε στις αστυνομικές αρχές το 2015. Σύμφωνα με κοινωνιολόγους και εγκληματολόγους, είναι μια «μικρή αλήθεια», καθώς αποτελούν μόλις το 6% με 8% αυτών που διαπράττονται στην χώρα μας. Καταγγέλθηκαν 122 περιπτώσεις βιασμών και 56 απόπειρες, αλλά τα αληθινά περιστατικά βιασμών στην Ελλάδα ξεπερνούν τους 4.500 τον χρόνο, σύμφωνα με τις έρευνες του του εγκληματολόγου κ. Άγγελου Τσιγκρή, δηλαδή 12 βιασμοί κάθε μέρα. Από τους καταγγελθέντες βιασμούς, το 27,4% ο βιαστής είναι γνωστός ή συγγενής του θύματος, σύμφωνα με τα ελληνικά δεδομένα.
Χρειάζεται να ευαισθητοποιηθούμε για το τι σημαίνει συναίνεση στο σεξ, ώστε να μην παραβιάζουμε τα όριά μας χωρίς καν να το αντιλαμβανόμαστε.
Η κομίστρια Άλλι Κέρκαμ έφτιαξε ένα κόμικ που εξηγεί μέσα από έξυπνες παραβολές τι σημαίνει συναίνεση στο σεξ.
Eίσαι θύμα σεξουαλικής βίας; Κάλεσε, με αστική χρέωση, στο 15900, την 24ώρη τηλεφωνική γραμμή SOS, η οποία απευθύνεται σε γυναίκες θύματα βίας και προσφέρει υπηρεσίες ενημέρωσης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής σε θύματα όλων των μορφών βίας λόγω φύλου. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί/ές επιστήμονες που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας.

consent__rape_1
consent__rape_2
fylosykis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: