... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

Dream Big, Princess – Η νέα καμπάνια της Disney ενθαρρύνει τα κορίτσια να γίνουν κάτι παραπάνω από απλές πριγκίπισσες





Η Disney θέλει να αφήσει πίσω της τους καιρούς όπου τα κορίτσια περίμεναν να τα σώσει ο πρίγκιπας καβάλα στο λευκό του άλογο. Δεν είναι άλλωστε και λίγες οι κουβέντες που έχει γίνει σε σχέση με τα γυναικεία πρότυπα στις κατά τα άλλα αριστουργηματικές ταινίες. Παίρνουμε σαν παράδειγμα την Χιονάτη που η μόνη της ελπίδα για να σωθεί είναι το φιλί ενός πρίγκιπα, ή την Γιασμίν που ο πατέρας της την αναγάζει να παντρευτεί έναν άνδρα που εκείνη δεν θέλει, ή την Άριελ που έδωσε ως αντάλλαγμα τη φωνή της για να παντρευτεί τον πρίγκιπα.
Ωστόσο οι πιο πρόσφατες ταινίες, φαίνεται σημειώνουν προοδευτικά βήματα, η Έλσα από το Frozen είναι μια δυναμική, ανεξάρτητη πριγκίπισσα η οποία σώζεται από την μικρότερη αδερφή της. H Moana, είναι ένα κορίτσι που ζει περιπέτειες, ενώ η διασκευή της ταινίας “πεντάμορφη και το τέρας” με πρωταγωνίστρια την Emma Watson, θέλει την Belle να είναι μια νεαρή εφευρέτρια.
Η Disney αλλάζει τις ηρωίδες της επαναπροσδιορίζοντας τα στερεότυπα που αφορούν τις πριγκίπισσες. Στην καμπάνια #DreamBigPrincess 19 γυναίκες φωτογράφοι, απαθανατίζουν νεαρά, δυναμικά κορίτσια, πρότυπα από όλο τον κόσμο. Μέσα στα κορίτσια που ποζάρουν είναι και το νεότερο κορίτσι που μίλησε ποτέ στα Ηνωμένα Έθνη, μια Κινέζα χρυσή Παράολυμπιονίκης, η αρχηγός της γυναικείας ομάδας ποδηλατοδρόμων του Αφγανιστάν, πραγματικά κορίτσια που διαπρέπουν σε αθλήματα όπως ποδόσφαιρο και σέρφινγκ.
Μια από τις φωτογράφους της καμπάνιας, η Kate Parker, που φωτογράφησε την κόρη της Alice και την ομάδα στην οποία παίζει ποδόσφαιρο, δήλωσε “Όπως τα περισσότερα κορίτσια, έτσι και η κόρη μου μεγάλωσε με τις πριγκίπισσες της Disney… Θέλησα να βρω έναν τρόπο να συνδυάσω το στοιχείο της δυναμικής πριγκίπισσας με αυτό των πραγματικών κοριτσιών.”

Δεν υπάρχουν σχόλια: