... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

Το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας επιστρέφει στη ΔΕΘ

Το 2015, το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας επιστρέφει – μετά από πολλά χρόνια απουσίας – στη ΔΕΘ, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 80 χρόνων του θεσμού. Η θερμή αντιμετώπιση του κόσμου, καθώς και το ενδιαφέρον των πολιτών της συμπρωτεύουσας για τις δράσεις και το έργο του φορέα, μας υποχρέωσαν να κάνουμε την παρουσία μας θεσμό, στο γεγονός αυτό.
ΚΕΘΙ: Επιστρέφει στη ΔΕΘ | Κιλκίς24
Φέτος, λοιπόν, το ΚΕΘΙ έρχεται και πάλι στη Θεσσαλονίκη, για να συνομιλήσει με τους φορείς της πόλης και να προετοιμάσει συνέργειες, οι οποίες θα προωθήσουν τα θέματα ισότητας των φύλων και στη Β. Ελλάδα. Εξάλλου, η αποκέντρωση των δράσεών μας ήταν σκοπός από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας και σε μεγάλο βαθμό  το κάναμε πράξη. Τον τελευταίο χρόνο, πραγματοποιήθηκαν, από επιμορφωτές του ΚΕΘΙ, σεμινάρια για την ευαισθητοποίηση αιρετών ή υποψήφιων γυναικών σε θέματα ισότητας και φύλου στη Βέροια, το Κιλκίς, τη Δράμα, τη Φλώρινα και αλλού, με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία. Επίσης, η Δράμα, τα Χανιά, η Χίος, φιλοξένησαν τις εκθέσεις φωτογραφίας του ΚΕΘΙ, “Γυναίκες στους δρόμους της προσφυγιάς” και “Οι γυναίκες στην Αθήνα του Μεσοπολέμου” και επίκειται μέσα στον Οκτώβρη και η Νάουσα να φιλοξενήσει την φωτογραφική έκθεση “Γυναίκες στους δρόμους της προσφυγιάς”.
Το προσφυγικό ήταν άλλο ένα από τα βασικά ζητήματα, που μας απασχόλησαν τον τελευταίο χρόνο. Περισσότεροι από 1εκ. άνθρωποι διέσχισαν τη χώρα μας με προορισμό τις βόρειες χώρες της Ευρώπης και ένας μικρός, αλλά καθόλου ευκαταφρόνητος αριθμός (περίπου 60.000), εγκλωβίστηκε εδώ, λόγω διεθνών περιορισμών. Ανάμεσα σε αυτούς και πολλές γυναίκες πρόσφυγες, ευάλωτες ομάδες, τις οποίες βάσει των αρμοδιοτήτων μας έπρεπε να προστατέψουμε από trafficking, ενδοοικογενειακή κακοποίηση, βιασμούς στις δομές φιλοξενίας, και άλλα πολλά, άλλες φορές πιο απλά και άλλες φορές πιο σύνθετα ζητήματα. Στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στην Ομάδα Διοίκησης Έργου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων για το προσφυγικό, συστήσαμε ομάδα διερμηνέων, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται οι γυναίκες αυτές στο Δίκτυο Δομών για την Έμφυλη Βία, που λειτουργεί ανά την Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη, με ξενώνες φιλοξενίας και συμβουλευτικά κέντρα. Επίσης, με το Κέντρο Γυναικείων Μελετών ΔΙΟΤΙΜΑ, εκπονήσαμε έρευνα-μελέτη, με τίτλο “Ανίχνευση αναγκών γυναικών προσφύγων, που διαβιούν στις Δομές Φιλοξενίας”, με στόχο την απόκτηση πλήρους εικόνας για ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία, που σχετίζονται με την πολλαπλή ευαλωτότητα και τις μορφές έμφυλης βίας, που συναντώνται στις οργανωμένες δομές μαζικής φιλοξενίας προσφύγων. Η μελέτη αυτή, θα παρουσιαστεί και στη Θεσσαλονίκη, τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα “Μ. Αναγνωστάκης” του Δημαρχείου.
Για όλες τις υπόλοιπες δράσεις του ΚΕΘΙ, καθώς και για το μέχρι τώρα έργο του, το κοινό της ΔΕΘ θα μπορεί να ενημερώνεται καθόλη της διάρκεια της Έκθεσης, στο περίπτερο 15, stand 26, στο περίπτερο του Υπ. Εσωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: