... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Κάποιες γυναίκες δεν μπορούν να μιλήσουν για τη σεξουαλική παρενόχληση που υπέστησαν. Μέχρι πότε;



Πρόσωπα γεμάτα άγχος, απορία, ενοχές. Γεμάτα οργή και πόνο για τη σεξουαλική παρενόχληση που υπέστησαν κάποια στιγμή στη ζωή τους. Είναι αυτά των γυναικών που έχουν κακοποιηθεί, που βίωσαν μια εμπειρία που δεν θα σβηστεί ποτέ από τη σκέψη τους. Κάποιες από αυτές θα μιλήσουν δημόσια για αυτά που έζησαν, ενώ άλλες δεν θα το διανοηθούν καν. Πρόκειται κυρίως για τα θύματα χωρών της Μέσης Ανατολής όπου η θέση της γυναίκας θεωρείται έτσι κι αλλιώς υποδεέστερη.
Με το εν λόγω ζήτημα καταπιάνονται οι New York Times σε πρόσφατο δημοσίευμά τους. Μια εργαζόμενη γυναίκα στο Αφγανιστάν μπορεί να υποστεί σεξουαλική παρενόχληση πολλές φορές μέσα στη μέρα της, αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο. Η δημοσιογράφος Maryam Mehtar περιγράφει πως πηγαίνοντας στη δουλειά της δέχεται κακόβουλα σχόλια έως και πέντε φορές τη μέρα. Παίρνοντας αφορμή από τη στάση των γυναικών στην Αμερική και την Ευρώπη ενάντια στη σεξουαλική παρενόχληση, μερικές ιδιαίτερα θαρραλέες Αφγανές αποφάσισαν επίσης να μιλήσουν δημόσια.
«Οι περισσότερες όμως αποφασίζουν να σιωπήσουν», δήλωσε η Mehtar η οποία εργάζεται για το αφγανικό πρακτορείο ειδήσεων Sarienews. «Κι αυτό γιατί νομίζουν πως αν καταγγείλουν τους δράστες κανείς δεν θα τις πιστέψει», προσθέτει. Η ίδια είναι επίσης από εκείνες που θα κατονομάσουν τους κακοποιούς τους. «Όταν οι γυναίκες μιλούν δημόσια αντιμετωπίζουν μεγάλους κινδύνους», αναφέρει η 30χρονη Shaharzad Akbar, η οποία εργάζεται ως σύμβουλος του προέδρου Ashraf Ghani η οποία μάλιστα επισημαίνει πως έχει υποστεί σεξουαλική επίθεση στα πρώτα βήματα της καριέρας της. «Στο Αφγανιστάν οι γυναίκες δεν μπορούν να πουν ότι δέχονται παρενόχληση. Εάν μια γυναίκα φανερώσει την ταυτότητα ενός άνδρα-δράστη πιθανότατα θα χάσει τη ζωή της ή αυτή ή η οικογένειά της. Αυτό ισχύει κυρίως όταν οι κατηγορίες αφορούν υψηλόβαθμους άνδρες», λέει η Ghani.
 
Όταν η Mehtar δημοσίευσε στο facebook την άποψή της πως οι γυναίκες στο Αφγανιστάν δεν είναι ασφαλείς ούτε στο ίδιο τους το σπίτι έλαβε πλήθος μηνυμάτων μίσους τα οποία κράτησε σε αρχείο. Το ένα μάλιστα προήλθε από έναν Αφγανό συγγραφέα εν ονόματι Jalil Junbish, ο οποίος της έγραψε χαρακτηριστικά: «Είσαι μια πόρνη και έκανες σεξ με πολλούς άνδρες».
To περίεργο μάλιστα είναι πως μερικά από τα θύματα δεν φοβούνται μόνο την εκδίκηση των δραστών αλλά και αυτή των δικών τους ανθρώπων. Η 26χρονη Zubaida εργάζεται ως αστυνομικός. Όπως η ίδια εξηγεί, κάποια στιγμή στην πορεία της ο επικεφαλής στην υπηρεσία της απαίτησε από αυτήν σεξ. Παραιτήθηκε από τη δουλειά της, ποτέ όμως δεν κατήγγειλε το περιστατικό. «Αν το έκανα θα έχανα σίγουρα κάποιο μέλος της οικογένειάς μου. Ή θα με σκότωναν. Στο Αφγανιστάν τα θύματα είμαστε μαζί και δράστες. Δεν μπορώ ούτε καν στην οικογένειά μου να εκμυστηρευτώ τι έζησα. Οι κοπέλες της Δύσης είναι τόσο τυχερές», συνέχισε η Zubaida.
Μια άλλη 31χρονη γυναίκα η οποία έπεσε θύμα παρενόχλησης από το αφεντικό της στη δουλειά μιλά στους δημοσιογράφους των ΝΥΤ για τη συγκεκριμένη μορφή βίας που προκαλεί τεράστιες πληγές κυρίως στις ψυχές των γυναικών. Όλα για εκείνη ξεκίνησαν όταν ο προϊστάμενος της στη δουλειά άρχισε να της στέλνει γυμνές φωτογραφίες μέσω facebook.
Το ρεπορτάζ παραθέτει και το παράδειγμα μιας άλλης γυναίκας η οποία αφού έπεσε θύμα κακοποίησης ίδρυσε τη δική της μη κυβερνητική οργάνωση προκειμένου να βοηθήσει κι άλλες γυναίκες να δράσουν ενάντια στο φαινόμενο και να πάψουν να φοβούνται. Για το σκοπό αυτό άρχισε να υποβάλλει αιτήματα  για επιχορήγηση στα Ηνωμένα Έθνη και διάφορες άλλες οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Να σημειωθεί πως ιδιαίτερα ευάλωτες απέναντι σε ανάλογες επιθέσεις είναι και οι γυναίκες που εργάζονται στα μέσα ενημέρωσης, κυρίως επειδή έχουν δημόσιο προφίλ και χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την πραγματική τους ταυτότητα.
Φέτος ο επιχειρηματίας Hamid Samarαποφάσισε να δημιουργήσει έναν τηλεοπτικό σταθμό με το όνομα Zan Tv, στον οποίο θα εργάζονταν γυναίκες μπροστά στην κάμερα και άνδρες πίσω από αυτές. Κάποιοι Αμερικανοί βρήκαν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα την ιδέα και αποφάσισαν να τη χρηματοδοτήσουν. Με το πέρασμα του χρόνου πολλές από τις εργαζόμενες παραπονέθηκαν πως έπεσαν θύματα παρενόχλησης, ενώ άλλες παραιτήθηκαν.

 Ο ιδιοκτήτης του Zan TV είπε πως «το κανάλι πρέπει να είναι ένα ασφαλές μέρος για όλες τις γυναίκες που εργάζονται σε αυτό». Το γεγονός έλαβε τεράστιες διαστάσεις όταν ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του καναλιού και ένας από τους αδερφούς του ιδιοκτήτη αντέδρασαν έντονα και αποφάσισαν να προχωρήσουν ακόμα και σε απολύσεις δραστών αφού υποστήριξαν πως όποιος εργάζεται για το σταθμό έχει υπογράψει συμβόλαιο να μην παρενοχλήσει καμία γυναίκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: