... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Η σιωπηλή επανάσταση των γυναικών του Ισλάμ



Μία πραγματική επανάσταση έχει ξεκινήσει μεταξύ των γυναικών της ισλαμικής κοινότητας. Φυσικά, δεν πρόκειται για μία απροκάλυπτη επανάσταση αλλά για μία βαθιά αλλαγή που έχει μεγάλη έκταση: 50.000.000 γυναίκες έχουν μπει στην αγορά εργασίας από το 2000 μέχρι σήμερα, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των εργαζομένων γυναικών σε 155.000.000 (έναντι των 342.000.000 ανδρών).
Αν και οι εργαζόμενες γυναίκες αποτελούν μόνο το 1/3 του συνολικού ισλαμικού γυναικείου πληθυσμού, η αύξηση στον αριθμό τους αντιπροσωπεύει μία τεράστια οικονομική και πολιτιστική αλλαγή.
Τα πάντα ξεκινούν από τη μόρφωση των κοριτσιών στις ισλαμικές χώρες. Πλέον, 57% των νεαρών γυναικών της Σαουδικής Αραβίας αποκτούν πανεπιστημιακή εκπαίδευση και περίπου 40% στην Αλγερία και στο Ιράν. Άξιον αναφοράς είναι ότι η πλειοψηφία αυτών των γυναικών επιλέγει να σπουδάσει φυσική, τεχνολογία και μηχανική. Φυσικά, η είσοδος των γυναικών στα πανεπιστήμια και στην αγορά εργασίας αυτόματα σήμανε τη μείωση του ποσοστού γεννητικότητας.
Όλη αυτή η πρόοδος επέφερε αλλαγές και στα ισλαμικά έθιμα: Η πολυγαμία και το προξενιό είναι σχεδόν ανύπαρκτα μεταξύ των νέων ανθρώπων. Σαφέστατα, τα δεδομένα αλλάζουν από χώρα σε χώρα. Μόνο 6 ισλαμικές χώρες έχουν νόμους κατά της διάκρισης των δύο φύλων στον επαγγελματικό τομέα: Το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Κόσοβο, η Μαυριτανία, το Μαρόκο και το Τατζικιστάν.
Πολύ συχνά η ελευθερία στη μόρφωση και στην εργασία δεν προϋποθέτει ύπαρξη βασικών ελευθεριών στη γυναίκα. Για παράδειγμα, το ποσοστό των γυναικών που έχει στην κατοχή του κινητό τηλέφωνο είναι ακόμα σημαντικά χαμηλότερο από το αντίστοιχο των ανδρών.
Με άλλα λόγια, είναι μία ραγδαία αλλά όχι αναπόφευκτη επανάσταση. Οι συντηρητικές δυνάμεις μπορούν κάλλιστα να την αποτρέψουν, όπως έχει ήδη συμβεί σε μερικές χώρες. Σε περίπτωση, όμως, που συνεχιστεί, η επίδρασή της θα επηρεάσει θετικά τον κοινωνικό και οικονομικό τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο.
http://www.globalist.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: